Pyhtäänkorventie

Autotasanteen sadevedenpoisto

Vantaalle, Pyhtäänkorventielle, valmistui keväällä 2018 Lumo-kotien uudiskohde, joka koostuu neljän talon yhtiöstä. Taloyhtiölle rakennettiin myös 80-paikkainen pysäköintitalo kahteen kerrokseen. Avoimen ylätason sadevedenpoistojärjestelmä toteutettiin arkkitehdin suunnitelman mukaisesti yhteen suuntaan kaatavana pintarakenteena. Arkkitehdin suunnitelmassa tukipilareiden kohdalle oli sijoitettu myös viemäriputket sekä lämmityskaapelien nousut. Peltitarvike toimitti linjakuivatuskourut seitsemässä osassa, jotka liitettiin paikan päällä yhdeksi kokonaisuudeksi. Kourut toimitettiin työmaalle määrämittaisina ja suunnitelman mukaisina osina, mikä nopeutti asennusta. Kaikkiaan kouruja on kohteessa 50 metriä. Suunniteltu vedenpoistoratkaisu oli pysäköintitalon käytön kannalta toimiva.

PT-Pyhtäänkorpi ylhäältä

Pysäköintitalojen usein matalat rakenteet vaativat matalat kourut

Koska toteutus pysäköintitaloissa tehdään usein mahdollisimman matalilla betonilaatoilla, pitää kourujen toimittajan pystyä toimittamaan myös matalia kouruja. Tässä kohteessa kourut toteutettiin sisäisellä kaadolla, jossa matalin kouru on 80 mm ja korkein 110 mm.

Paitsi sateeseen, kohteessa on varauduttu myös pakkasiin. Lämmityskaapelit kulkevat kaikissa linjakuivatuskouruissa.

Autotasoilla ja pihoilla kouruilta ja ritilöiltä vaaditaan liikennevälineiden painon kestämistä. Ruostumattomasta teräksestä toteutettu linjakuivatuskouru on kuormankestävä eli sen yli voidaan ajaa pienellä rekallakin. Kantavuusluokka jopa 25 tonnia.

Kourujen asennusta helpottivat tälläkin työmaalla kourujen asennusjalat, joilla kourut saatiin juuri oikeaan tasoon huolimatta alustan korkeusvaihteluista.

Apua hulevedenpoiston suunnitteluun

Kokosimme piha-alueiden hulevesijärjestelmien suunnittelun tueksi linjakuivatusoppaan. Oppaasta löydät hyödyllistä tietoa vaativienkin kohteiden linjakuivatuskouru- ja kaivoratkaisujen suunnittelusta.

Lataa referenssin PDF-versio itsellesi