Eteläranta 10

Ravintola Palacen terassin sadevesijärjestelmä

Vaativaan kohteeseen räätälöity sadevesijärjestelmä

Helsingin keskustassa sijaitseva arvorakennus Eteläranta 10 tunnetaan mm. työnantaja- ja teollisuusjärjestöjen toimistoista sekä perinteikkäästä Ravintola Palacesta. Rakennuksen remontin yhteydessä saneerattiin myös ravintolan terassi, jonka sadeveden poistoa varten tarvittiin tyylikäs ja toimiva ratkaisu.

Vuonna 1952 valmistunut Eteläranta 10 on arkkitehti Viljo Rewellin suunnittelema suomalaisen liike-elämän arvorakennus, Teollisuuskeskus. Siellä toimivat mm Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teknologiateollisuus. Vuoden 2017 aikana rakennus entisöitiin laajassa remontissa. Sen yhteydessä myös ylimmässä 10. kerroksessa sijaitseva Ravintola Palace sai uuden, ravintolan juuria kunnioittavan ilmeen.

Peltitarvike Dryline linjakuivatuskouru

"Kohteen mukaan räätälöitävät linjakuivatuskourut sopivat hyvin tarkoitukseensa. Kun asennustyön loppuvaiheessa tuli ilmi muutostarve, Peltitarvikkeen asiantuntija tuli nopeasti työmaalle ja ratkaisi ongelman."

- Sami Lampikoski, Rakennusliike Lampikoski Oy

Linjakuivatuskouru kohteen mittojen mukaan

Tärkeä osa Ravintola Palacea on sen terassi, josta on huikeat näkymät Helsingin kattojen ylle. Terassin remontista vastasi Skanska Oy. Kohteeseen tarvittiin ravintolan tyyliin ja olemassa olevaan viemäröintiin sopiva ratkaisu sadeveden huomaamatonta poistamista varten. Terassi viimeisteltiin ja otettiin käyttöön kesällä 2018.

Skanskan vastaava mestari Eero Meriläinen kertoo, että ravintolaterassin sadevedenpoistoratkaisun pitää olla mahdollisimman tasainen, jotta pöytien ja tuolien sijoittaminen ja siirtäminen onnistuu sujuvasti. Tasainen, mahdollisimman kuivana pysyvä terassipohja on myös turvallinen asiakkaille ja henkilökunnalle.

Peltitarvike Dryline linjakuivatuskouru
Peltitarvike Dryline linjakuivatuskouru

Ratkaisuksi löytyi Peltitarvikkeen kohteeseen räätälöimä L-kirjaimen muotoinen linjakuivatuskouru, jolla on pituutta peräti 50 metriä. Kouru sovitettiin ja osastoitiin olemassa olevan viemäröinnin mukaan. Kyseessä on varsin matala rakenne, sillä kourulle oli vain vähän tilaa korkeussuunnassa. Sadevedet johdetaan linjakuivatuskouruista terassikaivoihin, jotka liitettiin olemassa olevaan viemäröintiin. Osa kaivoista sijaitsee epäkeskeisesti kaivolinjaan nähden, mikä toi suunnittelu- ja asennustyöhön omat haasteensa.

Peltitarvikkeen toimitus sisälsi

Räätälöidyt linjakuivatuskourut sisäisillä kaadoilla

Läpiviennit lämmitysvastuksille

Asennusjalat

Terassikaivot

Apua linjakuivatuksen suunnitteluun

Kokosimme piha-alueiden hulevesijärjestelmien suunnittelun tueksi linjakuivatusoppaan. Oppaasta löydät hyödyllistä tietoa vaativienkin kohteiden linjakuivatuskouru- ja kaivoratkaisujen suunnittelusta.

Lataa referenssin PDF-versio itsellesi