Pitkät kattopollarit energiatehokkaisiin taloihin

3 Minute Read
Posted by Peltitarvike on 6.2.2019 10:41:38

 

Energian säästäminen ja siitä johtuvat yhä korkeammat energiatehokkuusvaatimukset vaikuttavat monella tapaa uudisrakennuksiin: mm. eristekerrokset kasvavat katoissa, seinissä sekä alapohjassa ja ilmavaihdossa otetaan lämpöä talteen. Uusissa matalaenergiataloissa kattorakenteet ovat tavanomaista paksumpia, mikä vaatii myös kattopollareilta aikaisempaa suurempaa kokoa.  Myös lumikerroksen paksuus on hyvä ottaa huomioon.

 

Lämmittämiseen kuluu energiaa - uusia ratkaisuja on haettava

 

Lämmittämiseen kuluu näillä pohjoisilla leveysasteilla paljon energiaa, siksi erilaisia säästökeinoja haetaan. Suomen energian kokonaiskulutuksesta peräti 26 % (2017) kuluu rakennusten lämmittämiseen.* Energiasäästöt ovat siis tästä lähtökohdasta varmasti paikallaan. Rakennuksiin vaatimukset vaikuttavat monella tapaa - myös kustannuksia lisäten. Eristeiden ja kattorakenteiden paksuus kasvaa. 
 

Nykyaikainen talotekniikka, hybridikatot ja lumen määrä - yhä pidemmät kattopollarit tarpeen

 
Energiatehokkuuden lisäksi myös talotekniikka vie nykyään paljon tilaa, ja kevytsorakatoissa korkeutta on usein tämän vuoksi huomattavan paljon. Ns. hybridikatoissa voi  tänä päivänä olla esimerkiksi 100-200 mm EPS-eristeen lisäksi jopa noin 800-1000 mm soraa. *
 
Myös lumentulo on syytä ottaa huomioon pollareita valittaessa. Pollarin pituudesta suositellaan varattavaksi 300 mm kattopinnan yläpuolelle. Runsaslumisilla paikoilla mielellään enemmän. 
 

Korkeammat Pito-kattopollarit uudiskohteisiin

 

Kun kattorakenteet kasvavat, on myös kattopollareiden kasvettava samassa suhteessa. Siksi uudenlaisille, selkeästi aiempaa pidemmille pollareille on muodostunut tarvetta. Peltitarvikkeella Pito-kattopllareiden pituusvaihtoehtojakin on lisätty. Nyt pollarit saa jopa kaksimetrisiinä, jolloin katolle kuin katolle löytyy varmasti sopivin. (Uudet koot 1500 mm - 2000 mm)*

Mutta miten löytää oikea koko? Avustamme oikean pollarin valinnassa, on kyse sitten uudisrakentamisen suunnitteluvaiheesta tai korjausrakentamisesta”, lupaa Tero Bärlund Peltitarvikkeelta. Myös näillä pitkillä Pito-pollareilla on tarkkojen testien pohjalta myönnetty varmennustodistus valtuutetulta sertifioijalta. Se kertoo sekä kattopollareiden laadusta että tuotteiden jatkuvasta laaduntarkkailusta.

 

Kaikenlaisille katoille Pito-kattopollarit

 

Uudet, pitkät kattopollarit ovat jo tuotannossa ja tilattavissa. ”Varmennustodistuksen mukaisten, uusien pitkien pollareiden ensitoimitukset tapahtuivat viime vuoden loppupuolella. Tämä on ollut meille tärkeä uudistus, jotta voimme palvella asiakkaitamme myös kohteissa, jossa yläpohjarakenteet ovat erityisen korkeita. Nyt pollarien pituudet riittävät kaikkiin normaalitapauksiin”, lupaa Bärlund.

 

* Lähde: Energiankäyttö Suomessa  / Energian loppukäyttö / Motiva 

* Lähde: Leca-sora yhdistelmäkatto Saunalahteen

 

Tarkemmin Pito-kattopollareista: 

 Peltitarvike-Kattopollarit