Kattoturva kunnossa? Näin se hoidetaan

2 Minute Read
Posted by Tero Bärlund on 9.9.2014 20:00:00

 

Uusilla katoilla asiat eivät ole aina kunnossa?

Talvea kohti mennään ja monen uuden kohteen kohdalla kattoturva-asioita on harkittu joko liian kevyesti tai kustannussäästöt edellä. Ymmärrettävää, mutta...

Kestävien, aidosti turvallisten ratkaisujen harkitseminen erityisesti vähänkään vaativampiin kohteisiin säästää rahaa ja aikaa pidemällä aikavälillä – ja henkiä heti kättelyssä. Suunnittelijat sen tietävät: Putoamisvaara-alueille on järjestettävä asianmukaiset suojarakenteet tai -laitteet putoamisen estämiseksi. Kokemukseni mukaan monessa tapauksessa järjestelyt eivät vastaa olosuhteiden haasteisiin.

Asiat voidaan kuitenkin tehdä kerralla kunnolla

Katoilla liikkumiseen ja työskentelyyn liittyy aina putoamisvaara. Huonoissa sääolosuhteissa ja lyhyillä varoitusajoilla tehtävissä töissä riskit korostuvat entisestään. Tukkeutuneiden kattokaivojen putsaus, kattovalokupujen korjaus tai lumenpoisto ovat tyypillisiä tilanteita, joihin liittyy suuri putoamisvaara koko katon alueella.

Putoaminen voi tapahtua katolta, katon läpi, kattoaukon läpi tai katolla liukastumisen yhteydessä, myös loivilta katoilta. Edellä mainitut vaarat on otettava huomioon jo rakennuksen suunnittelussa.

Käytännössä koko kattopinta on vaara-aluetta. Usein pudotaan katon reunalta, katon läpi tai kattoaukon läpi. Yleensä erityinen putoamisvaara on olemassa, kun henkilö oleskelee kahden metrin etäisyydellä vapaasta reunasta.

Suositeltavin tapa toteuttaa putoamissuojaus on koko katon kattava, joko yhdellä tai useammalla osuudella toteutettu linja, jota pitkin kulkemalla turvaköyden irroituskerrat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Vaijerilinjan kohdalla ei tule olla esteitä tai rakenteita, jotka haittaavat kulkemista.

Vaijerijärjestelmän lisäksi voidaan käyttää yksittäisiä pollareita tarvittavissa paikoissa, kuten nousu- ja poistumisteillä sekä kattojen kulmissa. Turvavaijeri voidaan kiinnittää myös rakennuksen muihin rakenteisiin kuten seiniin. Pito-Greenline -järjestelmässä nämä kaikki on otettu hyvin huomioon.

Markkinoilla on useita hyviä uusia ratkaisuja puotamis-suojaukseen. Metodit, materiaalit ja asennusosaaminen ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Suunnittelijoille ja asentajille suunniteltu Kattoturvaopas on oiva tapa päivittää näkemystä kattoturvasta sekä siihen liiittyvistä mahdollisuuksista.
Lataa kattoturvaopas
 
 

Kattoturva

Asiantuntijamme vastaavat projektien suunnittelusta ja toteutuksesta. Projektit dokumentoidaan ja asennuspöytäkirja valokuvineen, käyttöohjeet ja suunnitelmat liitetään asiakkaalle luovutettavaan materiaalikansioon. Kattoturvajärjestelmiä koskevista vaatimuksista kannattaa huomioida EN-795 sekä EN-516.

020 741 2770

myynti@peltitarvike.fi